Onderzoek naar het ontwikkelende brein

Blij met steun

Dr. Paloma Maldonado, onderzoeker in de groep van Christian Lohmann

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut steunt wetenschappelijk onderzoek. De stichting financiert meerdere projecten op het Nederlands Herseninstituut. Vanuit het Fonds van Hessen-Israels is het onderzoek naar het ontwikkelende brein gefinanciert.

Paloma Maldonado: “Voor mij als wetenschapper uit Zuid-Amerika geeft de beurs van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut mij niet alleen de mogelijkheid om op het Nederlands Herseninstituut te blijven werken, maar het is voor mij ook de toegangspoort naar de Europese wetenschappelijke gemeenschap. En daar ben ik heel erg blij mee.”

Een bijzondere manier van zien

“Het doel van het project is om het visuele systeem van albino muizen te gebruiken om de ontwikkeling van hersenen te begrijpen. Albino muizen hebben een bijzondere manier van zien. De informatie van beide ogen wordt slechts doorgegeven aan één hersenhelft van de visuele hersenschors, het gedeelte van de hersenen dat ziet. In gewone muizen met pigment is dit anders. Dan komt de informatie zowel in de linker als de rechter hersenhelft. Ondanks dit grote verschil kunnen sommige albino muis en mensen met albinisme de wereld nog redelijk correct zien.

Onze hypothese is, dat in het ontwikkelende brein er speciale verbindingen tussen de hersencellen worden aangelegd. Deze speciale verbindingen zorgen ervoor dat wat je ziet, beter overeenkomt met de buitenwereld. Het project helpt om te begrijpen hoe de hersenen van een albino zich hebben aangepast ondanks de verkeerde bedrading van de ogen naar de hersenen.”