Onze ambassadeurs

Prof. dr. Erik Scherder

Ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut, hoogleraar Neuropsychologie, hersen-celebrity

“Vroeger was het normaal dat je als jong mens je ouders opvolgde in het familiebedrijf. Dat paste niet bij mij en dus ging ik pas op mijn 21ste nadenken wat ik wilde doen met mijn leven. Na een opleiding als tennisleraar en fysiotherapeut, ging ik werken in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daar raakte ik in de ban van de hersenen en ging in de avonduren Neuropsychologie studeren. Na mijn studie wilde ik promoveren, en klopte bij de beste plek daarvoor aan, het Nederlands Herseninstituut. Dick was daar directeur. Ik vroeg hem of hij een van mijn twee promotoren wilde zijn. Dat wilde hij en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Het is de basis geweest van wat ik nu ben.”

“Ik ben ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut omdat ik mijn carrière op het Nederlands Herseninstituut ben begonnen. Ik heb gezien hoe waardevol het is om een Herseninstituut te hebben. Het is ongelofelijk belangrijk dat er een plek is zoals het Nederlands Herseninstituut waar het allerbeste hersenonderzoek van Nederland en misschien wel de wereld wordt gedaan. Het is de topsport van de wetenschap. Vrij en ongebonden onderzoek naar de werking van de hersenen en ogen en daaraan gekoppelde aandoeningen is ongelofelijk belangrijk. Helaas is daar steeds minder geld voor. Word Hersenvriend en maak hersenonderzoek mogelijk!”

Word ook Hersenvriend. Help mee en doneer. 

Isa Hoes

Ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut, Nederlands toneel-, film-, televisie- en actrice en schrijfster.

“Toen ik het boek Te Lijf schreef samen met Medina Schuurman kwam ik in contact met prof. Dr. Dick Swaab van het Nederlands Herseninstituut. Hij is een van de bekendste neurobiologen van Nederland. Ik wilde meer weten over de overgang. Een periode in het leven van een vrouw die uitdagend is. Dick is een vat vol met kennis en hij weet echt alles over de hersenen. Zijn enthousiasme heeft mij aangestoken en ik ben nu ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut. Deze stichting steunt via donaties direct hersenonderzoek, zoals van Dick.”

“Dick heeft bijna 40 jaar geleden de Hersenbank in Amsterdam opgericht. Ik ben daar ook geweest. Hersendonoren geven vrijwillig hun brein af voor wetenschappelijk onderzoek naar verschillende hersenziektes.

Want wisten jullie dat vrouwen 2x zoveel kans hebben om de ziekte van Alzheimer te krijgen?

Het Herseninstituut wil weten waarom dat zo is en meer dan 200 onderzoekers zijn hier dagelijks mee bezig. De oplossing zit in ons brein!”

Word ook hersenvriend. Help mee en doneer.

Ard Schenk

Ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut, drievoudig olympisch schaatskampioen en achttien wereldrecords schaatsen op zijn naam, fysiotherapeut, tegenwoordig motivational speaker.

“Mijn interesse voor hersenonderzoek komt door het contact dat ik had met Erik Scherder in Roermond. We waren daar voor een lezing over gezond ouder worden. Nadien zaten we nog even na te praten en we concludeerden dat het net was of we iets afgesproken hadden over onze lezing, zo aanvullend aan elkaar waren onze voordrachten. Mijn eerste interesse voor het brein is daar gewekt. Nu treed ik regelmatig op met Erik, maar ook met Dick Swaab voor onze theatertour “Het Fitte Brein”. Hersenen moet je gebruiken, door sporten, beweging, of met een denksport zoals schaken. Daarom steek ik daar tijd en energie in. Ik ben ambassadeur van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut omdat ik hersenonderzoek belangrijk vind.”

“In 1998 kreeg ik een tia, een licht herseninfarct. Ik had weinig balans en zag alles dubbel. Na het herseninfarct zei de neuroloog dat er nog een klein aantal cellen actief was. Dit gaf mij hoop. Na een paar weken heb ik weer kleine stappen gezet om te gaan bewegen. Mijn instelling was “Wat kan er nog wel?”. In mijn brein was een verkeersinfarct ontstaan. De A7 was afgesloten, maar er waren nog kleine polderweggetjes open. Die kleine weggetje heb ik gebruikt om het afgesloten gedeelte van mijn hersenen te stimuleren. En dat is wat ik heb gedaan. Ik ben op de fiets gestapt, ondanks de beperkingen die ik had en volgde het wiel van mijn kameraad die voor me reed. Mijn focus lag op het fietswiel voor me, al zag ik alles dubbel.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik na zes weken weer een scherpe horizon zag en mijn balans weer terug was. Door mijn tia weet ik nu dat het brein zo belangrijk is om goed en gelukkig te kunnen functioneren.

Mijn credo is: gebruik je lichaam waar het voor gemaakt is: bewegen en actief blijven. Tot je 35ste werkt het allemaal. Het gaat vanzelf en je denkt daar niet bij na. Totdat je 45 of 50 jaar wordt. Een ander mechanisme neemt het over en men wordt wat slapper en inactiever.

Wetenschappelijk onderzoek naar het brein van prof. Dick Swaab, wijst uit dat je je hersenen moet blijven gebruiken. Use it or loose it onderschrijf ik van harte. Dit zie ik vooral bij ouderen. Je moet het vuurtje aan de kook houden.”

Word ook hersenvriend. Help mee en doneer.