Onze missie

“Als we het brein beter begrijpen, dan begrijpen we ziektes ook beter.”

Dick Swaab

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut is opgericht om baanbrekend hersenonderzoek mogelijk te maken. De stichting is in 1986 opgericht door Prof. Dick Swaab. Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening en nog heel vaak horen die van hun arts: wij weten ook niet waardoor de ziekte wordt veroorzaakt. Door hersenonderzoek te doen, in het brein te kijken, willen de onderzoekers op het Herseninstituut antwoorden geven op deze vragen.

Het Nederlands Herseninstituut is een excellent wetenschappelijk instituut waar grensverleggend onderzoek wordt verricht. Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW beheert 10 nationale onderzoeksinstituten waaronder het Herseninstituut. Alle KNAW-instituten nemen een prominente plaats in de internationale wetenschap in. Om zich KNAW-instituut te mogen (blijven) noemen, dient het onderzoek internationaal toonaangevend te zijn.

Om de toonaangevende positie te behouden hebben onderzoekers op het Herseninstituut een volledige focus op hun onderzoek. De Stichting Vrienden werft extra middelen zodat het onderzoek op topniveau kan worden doorgezet en in de Eredivisie van de wetenschap kunnen blijven meespelen. Het behandelen van hersenaandoeningen staat nog in de kinderschoenen en is de uitdaging van de komende eeuw. Voor doorbraken in het behandelen van hersenaandoeningen is toponderzoek nodig, en dat wil de Stichting faciliteren.

Door het direct financieren van excellent hersenonderzoek op het Nederlands Herseninstituut en het in stand houden van de Nederlandse Hersenbank dragen wij als stichting bij aan doorbraken om uiteindelijk hersenaandoeningen te bestrijden.