Steun hersenonderzoek
Prof. Dick Swaab: “Ons brein is vergelijkbaar met het heelal: we weten nog maar heel weinig van hoe het precies werkt. Pas als we weten hoe het brein normaal werkt, kunnen we begrijpen wat er bij hersenaandoeningen misgaat. De Stichting Vrienden van het Herseninstituut helpt de wetenschappers van het Herseninstituut met financiële middelen. Word voor € 25 per jaar Hersenvriend en steun baanbrekend hersenonderzoek. Hersenvrienden zijn onmisbaar!”
Bij het Nederlands Herseninstituut doen ruim 200 onderzoekers baanbrekend hersenonderzoek om beter te begrijpen hoe het brein werkt. Voor hersenonderzoek is weinig geld beschikbaar vanuit de overheid. Onderzoekers zijn steeds meer tijd kwijt om beurzen aan te vragen, tijd die niet besteed kan worden aan onderzoek. De Stichting Vrienden van het Herseninstituut werft extra middelen voor het Herseninstituut. Uw donatie zorgt ervoor dat de onderzoekers van het Herseninstituut al hun denkkracht kunnen inzetten om de mysteries van het brein op te lossen. En om zo te werken aan oplossingen voor hersenaandoeningen.
De ziekte van Parkinson afremmen
Prof. Dick Swaab
Voor mijn onderzoek naar hersenziekten hebben wij twee soorten donoren nodig: hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank en financiële donoren om onderzoekers te kunnen betalen. Met de steun van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut kan ik mijn onderzoek naar de ziekte van Parkinson doorzetten. We hebben recent hersenveranderingen gevonden in weefsel van Parkinsonpatiënten. Met het geld van de Stichting kunnen we nu onderzoeken of deze veranderingen ook bestaan in de vroegste stadia van de ziekte van Parkinson. Als dat zo is, is een volgende stap onderzoek met remmers van deze hersenveranderingen bij Parkinsonpatiënten zodat we de ziekte in een vroeg stadium kunnen vertragen.
Erfelijkheid en hersenaandoeningen
Prof. Inge Huitinga
In 2020 hebben wij met een gift van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut de “Netherlands Neurogenetics Database’’ opgezet om de samenhang tussen erfelijkheid, symptomen en veranderingen in de hersenen bij hersenaandoeningen in kaart te brengen. Dit geeft ons in de toekomst inzicht hoe erfelijkheid bijdraagt aan hersenziekten. Dit project konden we niet starten zonder steun van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut.