Doneer nu en laat blinden weer zien

Blinden weer laten zien, dat is het doel van Pieter Roelfsema en het Nederlands Herseninstituut. Met een hersenimplantaat kan een vorm van zicht worden teruggegeven aan iemand die blind is. Dit zorgt voor een enorme verbetering in het dagelijks leven. Voor dit baanbrekende onderzoek is 6 miljoen euro nodig. Help je mee? Doneer nu en geef blinden hun zicht terug!

Een visuele prothese om blinden weer te laten zien

Pieter Roelfsema: “Het doel van ons onderzoek is om blinden een simpele vorm van zien terug te geven. Daarom ontwikkelen we een hulpstuk voor de hersenen waardoor het mogelijk is om een camera aan te sluiten op het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met zien. Dit noemen wij de visuele prothese.

Laat blinden weer zien - het verhaal van Alice

Het verhaal van Alice

Wanneer Alice Kortekaas op haar 7e voor het eerst niet meer alles goed ziet en een bril nodig heeft, is er nog weinig aan de hand. Hoeveel mensen beginnen jaarlijks immers niet aan een bril of contactlenzen? Decennia later blijkt het de start van een lange weg naar blindheid. En hoewel Alice nog maar kort volledig blind is, is ze gelukkiger dan ooit tevoren. 

Ik hoop dat ik ooit mijn kleinkinderen nog kan zien

Steun Hein Noortman

Hein Noortman weet hoe het is om niets meer te kunnen zien. Door een tragisch klimongeval werd hij blind. Als ervaren klimmer was hij aan het trainen voor een nieuw klimavontuur in de bergen. Tijdens de voorbereiding in de klimhal ging het faliekant mis. Hij viel vijftien meter naar beneden en kwam met een harde klap op de vloer terecht. Vrijwel elk bot in zijn lichaam was gebroken en hij belandde in een coma. Na vijf weken ontwaakte hij uit zijn coma en hij bleek volledig blind te zijn.

Hein moest opnieuw alles leren: slikken, lopen, praten, bewegen. Tegen alle verwachtingen in kwam hij de val te boven. Zijn lichaam herstelde grotendeels, behalve zijn ogen. Hij blijft vooralsnog 100% blind en mist daardoor veel van zijn leven en zijn gezin.

“Ik leef iedere dag in een donker gat en ervaar sinds een aantal jaar wat 40 miljoen blinden wereldwijd elke dag ervaren.” – Hein Noortman

Doe mee met de Blinde Baas Challenge

Voor vragen over donaties kun je mailen naar: info@hersenvrienden.nl