Tafelaars laten blinden weer zien

De Ronde Tafel van Dordrecht, een serviceclub voor mannen onder de 40 jaar in Dordrecht, heeft een indrukwekkende prestatie geleverd. Met trots werd een cheque van maar liefst 10.000 euro overhandigd aan professor Pieter Roelfsema en zijn onderzoekersteam van het Nederlands Herseninstituut. Dit geweldige bedrag zal rechtstreeks worden gebruikt om het baanbrekende onderzoek van Professor Pieter Roelfsema te financieren, die werkt aan een innovatieve prothese waarmee blinden weer kunnen zien.

Marijn van Twist, Tafelaar, vertelt over het doel van de Ronde Tafel: “De Ronde Tafel van Dordrecht heeft als doel om wat terug te doen voor de maatschappij. Dat doen we door verschillende activiteiten te organiseren. Een daarvan is een liefdadigheidsevenement onder de naam Famous. Wij hebben als Ronde Tafel 10.000 euro opgehaald voor de stichting Vrienden van het Herseninstituut om het werk van Pieter Roelfsema te steunen.”

Een delegatie van de Ronde Tafel van Dordrecht is langsgekomen op het Nederlands Herseninstituut om de cheque met 10.000 euro te overhandigen. Marijn van Twist: “Het is enorm inspirerend en boeiend om meer te leren over jullie werk en  het onderzoeksteam van prof. Roelfsema te ontmoeten. Hersenonderzoek kan een beetje ver van je bed zijn maar we hebben nu gezien welke mensen achter het onderzoek zitten en welke fantastische dingen jullie doen. Daar krijg ik een heel goed gevoel van.’

Hein Noortman, oud-Tafelaar en oprichter van de website Laat Blinden Weer Zien, is de initiator van de fondsenwervingsactie. Nadat hij zelf blind geworden was na een klimongeluk, is Hein ambassadeur geworden van het Nederlands Herseninstituut en is een belangrijke kracht voor de fondsenwerving van het werk van Pieter Roelfsema. Het verhaal van Hein heeft de leden van de Ronde Tafel diep geraakt en zij hebben besloten om het onderzoek van Professor Pieter Roelfsema te steunen.

Hersenonderzoek kan een beetje ver van je bed zijn maar we hebben nu gezien welke mensen achter het onderzoek zitten en welke fantastische dingen jullie doen.

Professor Roelfsema heeft de ambitieuze doelstelling om een prothese te ontwikkelen waarmee blinden weer een vorm van zicht terug krijgen. Dankzij de genereuze donatie van 10.000 euro door de Ronde Tafel van Dordrecht kan Professor Roelfsema zijn grensverleggende onderzoek voortzetten. Pieter Roelfsema: “Met de donatie van de Ronde Tafel kunnen wij ons werk voortzetten. We gaan de gift gebruiken voor het laten maken van 3D geprinte hersenchip in glas zodat we een prototype hebben om mee te gaan testen. Wij willen dat de visuele prothese later veilig te gebruiken is en daarvoor is dit een hele belangrijke stap. Tafelaars, dank jullie wel! ”

Groepsfoto Ronde tafel van Dordrecht met onderzoekers

Van links naar rechts: Maureen van Grinten , Puk Nuijten, Marijn van Twist, Tomar van Dijk, Pieter Roelfsema, Hein Noortman, Simon Donder, Joost de Vries.