Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe brengt €81.000 op voor Hersenbank

Scheveningen, dinsdag 18 juni 2024 – Tijdens de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, vangst 2024, is het felbegeerde vaatje afgehamerd op een indrukwekkende €81.000. Goos Horeca, de hoogste bieder, heeft hiermee het eerste tonnetje nieuwe haring bemachtigd. Dankzij de bijdragen van vele enthousiaste bieders is een prachtig bedrag bijeengebracht voor de Hersenbank van het Nederlands Herseninstituut.

De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeluid met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Voorafgaand aan de veiling beoordeelde een deskundige jury de kwaliteit van de nieuwe haring. Tijdens de veiling werd er fanatiek geboden om het eerste vaatje te bemachtigen, met Goos Horeca als uiteindelijke winnaar.

De opbrengst van het vaatje gaat dit jaar naar de Hersenbank. Onder de aanwezigen waren hoogleraren neurobiologie Dick Swaab en neuropsychologie Erik Scherder, die de resultaten deelden van hun onderzoek naar de positieve relatie tussen haring eten en de werking van ons brein. Zij veilden ook gesigneerde versies van hun boeken om het prijzengeld op te krikken. Daarnaast bracht Royal Delft een unieke Delfts blauwe haring, geïnspireerd op Panorama Mesdag, die voor maar liefst €10.000 werd verkocht aan een vissersfamilie.

Hersenbank-directeur Inge Huitinga is verheugd met de opbrengst van het eerste vaatje: “Dit initiatief helpt ons enorm om de onderzoeken naar de veranderingen in de hersenen bij hersenziekten voort te zetten en zo de vier miljoen Nederlanders met een hersenaandoening of psychische klachten een normaal, waardevol dagelijks leven te geven. Door de opbrengst kunnen we dieper kijken in het menselijke brein en bijvoorbeeld ontdekken waarom vrouwen twee keer zo vaak de ziekte van Alzheimer krijgen. Wanneer we het mechanisme begrijpen, kunnen we deze vreselijke ziekten afremmen of zelfs stoppen. Wij zijn daarom enorm dankbaar voor deze bijdrage.”

Wij willen via deze weg nogmaals alle bieders bedanken voor hun genereuze bijdragen!

Over het Nederlands Herseninstituut
Het Nederlands Herseninstituut is een excellent wetenschappelijk instituut waar grensverleggend onderzoek wordt verricht. Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW beheert 10 nationale onderzoeksinstituten waaronder het Herseninstituut. Alle KNAW-instituten nemen een prominente plaats in de internationale wetenschap in. Om zich KNAW-instituut te mogen (blijven) noemen, dient het onderzoek internationaal toonaangevend te zijn.

Over het Nederlands Visbureau
Het Nederlands Visbureau is het pr- en marketingbureau voor de vissector en heeft als doel het versterken van het imago en het promoten van de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren. Om dit te bewerkstelligen ontplooit het Nederlands Visbureau activiteiten op het gebied van public relations, voorlichting, reclame, promotie en marktonderzoek namens de ondernemers in de sector.

De Nederlandse Hersenbank is een afdeling van het Nederlands Herseninstituut en maakt hersenonderzoek mogelijk door humaan hersenweefsel beschikbaar te stellen voor onderzoek naar gezonde en zieke mensen.

Het Nederlands Herseninstituut is een excellent wetenschappelijk instituut dat grensverleggend onderzoek verricht naar de werking van de hersenen en de behandeling van hersenaandoeningen. Het instituut is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut werft fondsen om de Nederlandse Hersenbank in stand te houden en faciliteert toponderzoek naar de werking van hersenen en hersenaandoeningen.

Het Nederlands Visbureau is het pr- en marketingbureau voor de vissector en heeft als doel het versterken van het imago en het promoten van de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren. Het bureau organiseert ook activiteiten ter bevordering van de visconsumptie.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft als doel geld in te zamelen voor de Nederlandse Hersenbank, een afdeling van het Nederlands Herseninstituut.

De veiling van het eerste vaatje haring vindt plaats op dinsdag 18 juni in Scheveningen.

Hoogleraren neurobiologie Dick Swaab en neuropsychologie Erik Scherder zullen aanwezig zijn als gastsprekers en zullen spreken over onderzoeken naar de positieve relatie tussen het eten van haring en de werking van het brein.

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de Nederlandse Hersenbank, die hersenonderzoek mogelijk maakt door humaan hersenweefsel beschikbaar te stellen voor onderzoek naar gezonde en zieke mensen.

Mensen kunnen deelnemen aan de veiling door aanwezig te zijn op het evenement en te gaan bieden.

Meer informatie over het Nederlands Herseninstituut en het Nederlands Visbureau is beschikbaar op hun respectievelijke websites.

Voor vragen, neem contact op met:
Nederlands Visbureau: Remke Nehrstede 06-53 92 02 21 of r.nehrstede@visbureau.nl
Nederlands Herseninstituut: Deborah Alfarez, 06-50 06 38 21 of d.alfarez@nin.knaw.nl