Hoe werkt de visuele prothese

Prof. Pieter Roelfsema, onderzoeksleider Visie en Cognitie groep van het Nederlands Herseninstituut:

“Blinden weer een vorm van zicht terug geven, dat is mijn droom”

Pieter Roelfsema: “Het doel van ons onderzoek is om blinden een simpele vorm van zien terug te geven. Daarom ontwikkelen we een hulpstuk voor de hersenen waardoor het mogelijk is om een camera aan te sluiten op het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met zien. Dit noemen wij de visuele prothese.

Ons onderzoek wil een oplossing bieden voor patiënten wiens ogen niet meer werken. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een hersenchip. Dit is een computerchip die in de hersenen wordt geplaatst via een operatie. Daarna draagt de patiënt een bril met daarin een camera. Die stuurt informatie naar de chip en via deze chip gaan minuscule draadjes de hersenen in die de hersencellen met kleine elektrische stroompjes aanzetten. Daarmee kan de patiënt wiens ogen niet meer werken toch weer wat zien.”

Het is heel erg belangrijk dat de elektrodes die in de hersenen worden geïmplanteerd veilig zijn. We hebben onderzoek gedaan naar een hersenchip die op de markt is en gekeken of deze goed werkt en of deze veilig is. De hersenchip werkt goed, je kunt hiermee een beeld in de hersenen opwekken maar het is niet de beste oplossing. Daarom zijn we hele dunne en flexibele elektrodes gaan onderzoeken.

Deze flexibele elektrodes hebben we in muizen getest en die zijn veiliger en kunnen langer geïmplanteerd blijven. Dat is ook heel erg belangrijk want we willen dat mensen lang het hersenimplantaat kunnen gebruiken. Dit zijn dus de elektrodes die we later ook verder willen ontwikkelen zodat ze in mensen gebruikt kunnen worden.

Daarnaast hebben wij, samen met een onderzoeksgroep in Nijmegen, gewerkt aan een computermodel van de visuele prothese. En waarom een computermodel? Wel, wat wij willen is de allerbeste eerste versie van een hersenimplantaat in een mens toepassen. En om een hele goede eerste versie te ontwikkelen moet er veel getest worden. Dat testen doen we het liefste in een computer model wat ook door middel van kunstmatige intelligentie slimme feedback geeft. Het computermodel is open source dus kan ook gebruikt worden door andere onderzoeksgroepen.”

Bekijk de video hieronder hoe het eruit zou kunnen zien wanneer een blind persoon een hersenchip draagt: